Een tajine is een Marokkaanse, aardewerken stoofpot. Hierin kun je de lekkerste stoofgerechten maken, zoals dit gerecht met kip en citroen. Ik maak dit al jaren en deel het recept natuurlijk graag met jullie! Een tajine is tegenwoordig overal goed te verkrijgen. Mocht het toch niet lukken er een te vinden, dan kun je ook een stoofpan gebruiken.
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
- 1 kilo kippendijen
- 1 grote venkelknol
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 0,5 citroen
- 100 gram olijven
- een plukje saffraan
- 0,5 liter kippenbouillon
- verse koriander (peterselie kan ook)
Voor de marinade:
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 2 eetlepels olie
Zo maak je het:
Meng alle ingrediënten voor de marinade en verdeel over de kip. Laat minimaal een uurtje afgedekt staan.
Bak, in de tajine, de gemarineerde kip aan tot alle dijen goudbruin zijn. Snipper de ui grof en snijd de knoflook in dunne plakjes. Doe de ui en knoflook bij de kip en bak even mee. Snijd de venkel in parten en bak ook dat een paar minuten mee.
Blus alles af met de bouillon en doe er de saffraan en de olijven bij. Ook het sap en de rasp van een halve citroen kan er nu bij. Dan de deksel/tuut erop en het mag op een heel zacht vuurtje een uur pruttelen.
Haal na dit uur de deksel eraf en mmmm.. Malse kip, frisse groentes, heerlijk! Garneer met fijngesneden koriander, serveer met geurige couscous en je waant je in het midden-oosten.
Eet smakelijk!