Anti pasti zijn Italiaanse hapjes die traditioneel voor het avondmaal geserveerd worden, het betekent dan ook ‘voor de maaltijd’. Klassiek zijn gefrituurde artisjokken, vijgen met ham en olijven. Als begin van dit Italiaans diner voor 4 personen koos ik voor een aantal lichte varianten: 2 soorten bruschetta’s, een insalata caprese en wat plakjes Italiaanse ham.
Bruschetta ingrediënten:
- stokbrood (het liefst al een dag oud)
- rode pesto
- aioli
- geroosterde paprika (uit een pot of zelf geroosterd)
- rucola
- tomaat
- basilicum
- geraspte Parmezaanse kaas
Bruschetta bereidingswijze:
Snijd 1,5 centimeter dikke sneetjes van het stokbrood. Ik rekende er 2 per persoon. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Bak in een voorverwarmde oven op 200 graden in 10 minuten goudbruin en krokant. Keer ze halverwege een keertje om.
Besmeer 4 broodjes met rode pesto, leg er stukjes geroosterde paprika op en garneer met de rucola. Besmeer de andere 4 met de aioli, top met verse tomaat, blaadjes basilicum en maak af met de geraspte parmezaan.
Insalata caprese ingrediënten:
- 4 verse tomaten
- 2 bollen buffel mozzarella
- verse basilicum
- olijfolie
- peper & zout
Insalata caprese bereidingswijze:
Snijd de tomaten en de buffel mozzarella in plakken. Leg deze om en om, met steeds een blaadje basilicum op de mozarella, op een schaal (zie foto). Breng op smaak met wat goede olijfolie, peper en zout.
Ik heb er nog wat Italiaanse ham bij gelegd en het geserveerd op een gezellige houten plank. Een goed glas wijn erbij en genieten maar!