Dit idee voor appels en bladerdeeg zag ik vorige week op Facebook circuleren. Natuurlijk moest ik het zelf ook uitproberen en dit is het resultaat! Goed gelukt al zeg ik het zelf. Ze zien er heel schattig uit en waren ook nog eens super lekker. Bladerdeeg gevuld met abrikozenjam, appel en kaneel. What’s not to like!
Dit heb je nodig (voor 6 stuks):
- 2 flinke, stevige appels met rode schil
- sap van een halve citroen
- 6 plakjes bladerdeeg
- wat bloem
- 3 eetlepels abrikozenjam
- kaneel
Extra nodig: een cupcake tray.
Zo maak je het:
Snijd de appels doormidden en verwijder het klokhuis. Schil de appels overigens niet! Juist het schilletje zorgt straks voor een mooi contrast tussen de verschillende ‘rozenblaadjes’.
Snijd de appels vervolgens in dunne plakjes, zoiets of nog net iets dunner:
Doe alle appelplakjes in een schaal en giet hier het citroensap bij. Dit zorgt ervoor dat de appels niet bruin worden. Vul aan met water en zorg ervoor dat de appels net niet onderstaan. Je wil niet teveel water gebruiken, dat gaat ten koste van de smaak.
Zet de schaal met appelplakjes zo’n 10 minuten in de magnetron. Door dit te doen worden de appelschijfjes zacht en buigzaam. Als je deze stap overslaat kun je er straks geen mooi rolletje van maken.
Dan is het tijd om het bladerdeeg voor te bereiden. Leg 2 plakjes op een met bloem bestoven aanrechtblad en zorg dat ze elkaar een centimeter overlappen.
Rol dit nu goed aan elkaar vast en maak de lap ook wat langer en dunner. Van deze lap kunnen we 2 roosjes maken, snijd de plak na het uitrollen dus in tweeën.
Dan is het klaar om de roosjes te gaan maken. Verdeel een beetje van de abrikozenjam over het bladerdeeg. Zo blijven de plakjes appel plakken en het smaakt ook nog eens lekker. Leg hier vervolgens dakpansgewijs de appelplakjes op. Je wilt dat de bolle kant net boven het bladerdeeg uitsteekt, dat vormen straks namelijk de blaadjes. Als je het lekker vindt kun je er nu ook wat kaneel over verdelen.
Als je je deeg mooi gevuld hebt vouw je het plakje dubbel (je dekt als het ware de appels toe). De plakjes komen nu klem te zitten tussen het bladerdeeg, maar steken nog steeds boven het deeg uit!
Begin aan 1 van de 2 korte kanten en rol het tot een mooi roosje. Doe dat wel voorzichtig, je wil de appeltjes niet uit het deeg drukken.
Tadaaa, ziet er nu al leuk uit toch? Zet de roosjes voorzichtig in een cupcake tray die je hebt ingevet met wat boter of olie. Als je ze allemaal klaar hebt mogen ze in de oven. Zo’n 20 minuten op 200 graden.
Laat ze na het bakken iets afkoelen, haal ze uit de vorm en klaar zijn je zelfgemaakte appelroosjes!
Ik serveerde ze koud bij een kop thee, maar warm als dessert met een bolletje ijs kan natuurlijk ook. Zeker iets dat ik vaker ga maken. Ook een leuk idee wanneer je een keer iets mee moet nemen voor bij een high tea.
Veel plezier met bakken en eet smakelijk!
4 reacties op “Appelroosjes”
Hoi, ik heb een vraag over de appelroosjes. Hoe lang en op hoeveel graden moeten de appelschijfjes in water in de magnetron om zacht te worden ? Groet, Marjan
Hoi Marjan,
Goede vraag! In het recept geef ik 10 minuten aan. Ik heb mijn magnetron daarbij op de sterkste stand staan. Natuurlijk kan het per magnetron verschillen. Ik zou het gewoon na een paar minuten even checken. Zijn de plakjes buigzaam, dan hebben ze er lang genoeg ingezeten. Zo niet, dan nog een paar minuutjes langer :-).
Veel bakplezier en groetjes,
Lien.
Leuk recept. Ik ga ze maken voor een high tea. Nog een vraagje, kun je ze een avond van tevoren maken?
Ja, dat zou ik ook graag willen weten of je ze tevoren kunt maken.