Zomer of winter, chocola kan altijd. En dit recept voor chocoladetaart is er zeker een om te proberen. Zonder bloem en met heel veel chocolade, waardoor de taart extra smeuïg is. Ik serveerde ‘m zo, maar met een bolletje ijs is natuurlijk ook heerlijk!
Ingrediënten:
- 170 gram boter
- 200 gram suiker
- 340 gram pure chocolade
- 6 eieren
- 2 eetlepels whisky
- 2 theelepels vanille extract of essence
- 25 gram cacaopoeder
- 1 theelepel zout (lijkt veel maar is echt nodig)
Bereidingswijze:
Smelt de chocolade met de boter au bain-marie tot er geen klontjes meer in zitten en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop in een andere kom 4 eidooiers (de eiwitten gebruiken we straks) met 2 hele eieren goed los. Doe hier de whisky, vanille, cacaopoeder, zout en de helft van de suiker bij en mix tot je een gladde massa hebt.
Meng het ei-mengsel door de gesmolten chocolade met boter. Ook nu willen we geen klontjes.
Dan de 4 eiwitten nog. Mix deze in een vetvrije kom met de andere helft van de suiker tot er stijve pieken ontstaan.
Spatel de eiwitten luchtig door de rest van het beslag en giet dit in een ingevette springvorm.
Bak de taart ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. De taart is klaar als de bovenkant licht gescheurd is en het midden gestold aanvoelt.
Kopje koffie of thee erbij en dan lekker genieten!