Voor alle liefhebbers van citroen, een heerlijk recept voor citroentaart met merengue! Deze taart maakte ik voor het eerst, maar het is nu al een nieuwe favoriet geworden. Heerlijk als fris dessert, of voor bij een goeie kop thee.
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
- 125 gram suiker
- 180 gram bloem
- 120 gram boter
- 1 eetlepel water
Voor de lemoncurd:
- 1x mijn recept voor lemoncurd
Voor de merengue:
- 2 eiwitten
- 60 gram suiker
- 60 gram poedersuiker
Hoe maak je het?
Meng alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine en kneed daarna nog even goed door tot je een samenhangend deeg hebt. Door het in de keukenmachine te doen hou je het deeg lekker koel. Heb je geen keukenmachine? Dan kan het ook gewoon met de hand hoor! Pak het deeg in in wat folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
Maak de lemoncurd volgens het recept en laat helemaal afkoelen.
Haal het deeg na een uur uit de koelkast en bekleed je ingevette taartvorm ermee. Nu ga je het deeg blind bakken. Dat betekent dat je een stuk bakpapier op het deeg legt en hier een blindbakvulling over verdeelt. Bijvoorbeeld ongekookte rijst, of gedroogde bruine bonen. Het gewicht van de bakvulling zorgt ervoor dat tijdens het bakken de randen van het deeg niet teveel naar beneden zakken. Het bakpapiertje voorkomt dat je blindbakvulling vast bakt aan het deeg. Bak het deeg met de vulling 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Haal de vulling eruit en bak nog eens voor 15 minuten (zo wordt ook de bodem lekker krokant). Laat de taartschelp helemaal afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt.
Klop de eiwitten met de suiker in een vetvrije kom tot je stijve pieken hebt. Spatel hier voorzichtig de poedersuiker door en je hebt een stijve merengue die mooi zijn vorm houdt.
Verdeel de koude curd over de afgekoelde taartbodem. Spuit met een spuitzak dopjes merengue op de curd en brand deze mooi af met een brander. Heb je geen brander? Zet dan de oven op de gril en zet de taart er heeeel even onder.
En klaar is je citroentaart! Mmmmmm..!