Karamel soesjes


Oké, aan deze soesjes kan ik me serieus misselijk eten. Ze zijn zoooo lekker! Soesjes gevuld met karamelslagroom, deze moet je echt proberen. Natuurlijk kun je de karamel weglaten maar geloof mij, met karamel erdoor zijn ze nog lekkerder!

Dit heb je nodig:

  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter melk
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • 500 milliliter slagroom
  • suiker
  • 1 keer het recept voor karamelsaus, gekoeld
  • 100 gram melkchocolade

Zo maak je het:

Doe het water, de melk en de boter in een pannetje en verwarm tot de boter is gesmolten. Doe hier nu in 1 keer de bloem bij en roer flink. Laat het vuur zacht staan en gaar de deegbal zo’n 5 minuutjes in de pan. Schep de boel af en toe eens goed om.

Na de 5 minuten kun je het deeg in een grote mengkom doen. Het ziet er nu ongeveer zo uit:

soezendeeg

Tijd om de eieren erbij te doen. Doe dit 1 voor 1. Dus een eitje erbij, goed mixen tot het ei is opgenomen door het deeg, en dan het volgende ei erbij. na 4 eieren is het resultaat een stijf en stevig soezenbeslag.

soezenbeslag

Nu kunnen we de soezen gaan vormen. Dit kan met een lepel, maar ik gebruik graag een wegwerp spuitzak met een glad spuitmondje. Zo kan ik de soesjes gelijkmatig op de bakplaat spuiten. Uit dit recept haalde ik er zo’n 35.

soezenbeslag spuitzak

Spuit de soesjes niet te groot, en hou genoeg afstand. In de oven worden ze namelijk een stuk groter!

soesjes bakplaat

Eventuele ‘puntjes’ aan de soezen kunnen verbranden. Zorg dus dat de soesjes aan de bovenkant mooi glad zijn.

Zet ze vervolgens in een voorverwarmde oven op 210 graden, en bak ze zo’n 25 minuutjes, of tot ze mooi goudbruin gebakken zijn.

gebakken soesjes

Zo, klaar om te vullen! Klop de slagroom goed stijf en voeg naar smaak suiker toe. Ik deed er een recept van mijn karamelsaus door. Hierdoor heb ik maar weinig extra suiker hoeven te gebruiken.

Prik alvast een klein gaatje in de soesjes met een satéprikker. Zo gaat het vullen straks makkelijker.

gaatje prikken

Vul nu een spuitzak met de room en duw het kleinste spuitmondje dat je hebt voorzichtig in het gaatje. Vul ze totdat je voelt dat ze zwaarder worden en er geen room meer bij past.

Garneer eventueel nog met wat gesmolten chocolade of poedersuiker en serveer!

Soezendeeg kun je voor veel doeleinden gebruiken. Maak hele grote, spuit eclairs, vul ze met een kaasmousse, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Veel bakplezier!

 

 

 

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.