Karamelsaus


Is er iemand die hier niet van houdt? Romige, zoete, licht gezouten, warme karamelsaus. Lekker over ijs, pannenkoeken, wafels, door de slagroom, etc. Een receptje dat je blijft maken (ik in ieder geval wel)!

Dit heb je nodig:

  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 milliliter slagroom
  • 60 gram roomboter
  • snufje zout

Zo maak je het:

Doe de suiker met een scheutje water in een steelpan en zet op een middelhoog vuur. Blijf er nu goed bij en roer niet! De suiker begint eerst te smelten, dan te koken en vervolgens te branden (=karameliseren). Wanneer dit wat onregelmatig gaat (de randen gaan bijvoorbeeld harder) dan kun je draaien met het pannetje, maar roer nog steeds niet!

Wanneer het er ongeveer zo uit ziet heb je een mooie gebrande karamel maar word je saus niet te bitter.

karamel

 

Brand je de suiker langer, dan wordt de karamel intenser van smaak. Ga je te ver, dan verbrandt de suiker en kun je opnieuw beginnen.

Wanneer de karamel de gewenste kleur heeft bereikt mag de room erbij. Het gaat nu flink borrelen door het hoge temperatuurverschil, gebruik dus een ruime pan. Nu kun je ook weer gaan roeren. Zorg dat alle suiker mooi oplost in de room. Het hoeft niet meer zo hevig te koken dus het vuur kan wat lager.

Zet vervolgens het vuur uit en doe de boter erbij. Roer ook dit goed door tot er een mooie gladde saus ontstaat.

Als je het lekker vindt kun je de karamel nog op smaak brengen met wat zout. Ik hou hier wel van, breekt het zoet een beetje.

En dan is je karamelsaus klaar. Probeer hier maar eens vanaf te blijven!

Tip: roer flinke eetlepels afgekoelde karamelsaus door opgeklopte slagroom en tadaaa: karamelmousse!

 

, , ,

Eén reactie op “Karamelsaus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.