Stoofvlees


Dit gerecht is bij ons thuis een absolute favoriet. Zodra ik riblappen zie liggen in de winkel begint het al te kriebelen. Hou je van smeltend zacht rundvlees in een heerlijk dikke saus? O, en heb je op een druilerige middag niets te doen? Probeer dan zeker dit recept voor stoofvlees!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 grote, witte uien
  • 1 kilo runderlappen (ik neem altijd die met een vetrandje)
  • flinke klont boter
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels azijn (ik gebruik wijnazijn)
  • 1 flesje bruin bier
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
  • 2 sneetjes bruin brood
  • anderhalve eetlepel gladde mosterd

Bereidingswijze:

Pel en snipper de uien grof en leg ze even apart. Snijd het vlees in kleinere stukken. Verhit de boter met een scheutje olie in een braadpan en braad hierin de stukken vlees rondom aan. Het gaat erom dat ze lekker kleur krijgen, echt garen doen ze straks. Breng dit ook vast op smaak met peper en zout.

Haal de stukken vlees uit de pan en fruit in dezelfde boter de uien tot ze wat zachter zijn. Doe er vervolgens de suiker en bloem bij en bak dit een paar minuten mee. Het gaat nu lekker klonteren en aanbakken, maar zolang er niks verbrandt is dat prima.

Doe nu het bier, de azijn, de laurierblaadjes, de tijm en het vlees weer in de pan. Roer goed over de bodem tot alle aanbaksels loskomen en breng het aan de kook. Laat dit nu met de deksel op de pan 1 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe goed door en beoordeel of je het nog verder op smaak moet brengen.

Na dit uur mogen de boterhammen erbij: snijd de korstjes van het brood en besmeer ze met de mosterd. Leg de boterhammen met de mosterdkant naar beneden op het vlees en laat dit weer een half uur zachtjes pruttelen.

Na dit half uur is het brood helemaal zacht geworden en kun je het makkelijk door de rest roeren. Als je dit weer goed hebt doorgeroerd is het tijd voor nog anderhalf uur pruttelen (in totaal staat het vlees dus 3 uur op!).

Na 3 uur pruttelen is het lange wachten voorbij! Als het goed is is je vlees nu heerlijk zacht, en is de saus lekker ingedikt.

Serveer met patat, of bijvoorbeeld met rodekool en geniet!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.